Bljesak.info: “U petak u Mostaru međunarodna konferencija o popularizaciji znanosti”

Bosansko-hercegovačko Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, područni centar Osijek, u petak, 11. studenoga, u Mostaru, organiziraju Međunarodnu znanstvenu konferenciju pod nazivom “Aktualizacija i popularizacija znanosti kroz medije”. Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i Ana Raguž Šutalo priredile su za ovaj skup izlaganje o temi “Popularizacija znanstvenih spoznaja o seksualnom zlostavljanju – pridonosimo li zaštiti i oporavku žrtava?”. Vijest o ovoj međunarodnoj konferenciji donosi portal Bljesak.info:

“Na skupu, koji stavlja naglasak na značaj medija kao pokretača popularizacije znanosti, bit će izloženo 14 radova, u tri panela, posvećena medijskom obrazovanju i komunikaciji u području znanosti, obrazovanju mladih te kulturi i filozofiji odgoja.

“Vjerujemo da će ovaj skup rezultirati veoma kvalitetnim znanstvenim i stručnim izlaganjima te novim i potpunijim osvrtom na brojna pitanja koja se tiču zastupljenosti znanstvenih tema u medijskom prostoru. Naime, kroz pronalaženje privlačnih i uzbudljivih tema, javnost može otkriti svijet u kojem znanstvenici rade i postižu značajne rezultate, nerijetko od regionalnog pa i svjetskog značaja. Također, te priče mogu biti inspiracija budućim znanstvenim radnicima, a mogu skrenuti pažnju i na pravce u kojima se domaća znanost razvija u kontekstu novih spoznaja i tehnologija”, ističe mr. sc. Jasmin Branković, pomoćnik federalnog ministra za znanost i tehnologije koji će se, uz dr. sc. Juricu Arapovića, dobitnika Federalne nagrade za znanost u 2021. godini i dr. sc. Ivanu Sivrić, predsjednicu Organizacijskog odbora, obratiti na otvaranju Konferencije.

U plenarnom dijelu izlagat će dr. sc. Damir Kukić o temi “Znanost u medijima – od kritičkog diskursa do tablodizacije” i prof. dr. sc. Zlatko Miliša na temu “Popularizacija medijske kulture i odgoja za medije”, dok su prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i Ana Raguž Šutalo priredile izlaganje o temi “Popularizacija znanstvenih spoznaja o seksualnom zlostavljanju – pridonosimo li zaštiti i oporavku žrtava?”.

Branković podsjeća kako je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti još prošle godine aktualiziralo pitanje medijskog izvještavanje o znanstvenim temama organiziranjem radionice za medijske djelatnike.

“Radionicu smo definirali kao početak razgovora o toj temi i bio nam je plan da dalje u razgovore uključimo institucije i članove akademske zajednice, u namjeri da zajedničkim naporima doprinesemo većoj zastupljenosti znanstvenih tema u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine, kroz atraktivne i zanimljive priče te programske sadržaje. Naime, radovi su izvrsni alati za komunikaciju između znanstvenika, ali ih je često, osobito s kompliciranijim temama, važno prilagoditi široj javnosti na razumljivom jeziku i kao takvo koristiti u medijima”, navodi Branković te naglašava kako je krajnji cilj omogućiti bolju informiranost javnosti o dostignućima i značaju bh. znanosti u razvoju cjelokupnog društva. Međunarodna znanstvena konferencija pod nazivom “Aktualizacija i popularizacija znanosti kroz medije” bit će održana na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, s početkom u 10 sati.

Izvor: Bljesak.info