Na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o aktualizaciji i popularizaciji znanosti kroz medije

Međunarodna konferencija u Mostaru o popularizaciji znanosti

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održana je u petak 11. studenoga 2022. međunarodna znanstvena konferencija na temu Aktualizacija i popularizacija znanosti kroz medije. Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i Ana Raguž Šutalo održale su online izlaganje o temi “Popularizacija znanstvenih spoznaja o seksualnom zlostavljanju – pridonosimo li zaštiti i oporavku žrtava?”.

Plenarni izlagač prof. dr. sc. Damir Kukić je istaknuo kako vjeruje da će ova konferencija pokazati koliko je znanost bitna, da je ona  ključnan nacionalani faktor za razvoj i bogatstvo naroda, nacije i sveukupnog društva. „Riječ je o medijima, čim su mediji prisutni to znači nešto atraktivno, znači nešto kreativno“, kazao je Kukić te smatra bitnim da se otvore neka pitanja s kojima će se pokušati tražiti strateška riješenja za popularizaciju znanosti, jer će u suprotnom budućnost društva kreirati neznanje.

Predsjednica Organizacijskog odbora Konferencije prof. dr. sc. Ivana Sivrić je kazala kako su teme raznovrsne i interdisciplinarne. „Ono što nas radosti je da su naši izlagači kojih ima oko 25 uključujući i plenarne izlagače, goste koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, ali također i Republike Hrvatske“, kazala je Sivrić.

Pomoćnik ministra za znanost i tehnologije pri Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti/nauke mr. sc. Jasmin Branković je naglasio da je namjera organizatora pokušati pronaći najbolje načine i modalitete kako da informacije u istraživačkom radu i njihovim rezultatima na najbolji i najprihvativljiji način prenesu široj javnosti i određenim grupama. Branković je naveo medije kao najbolje sredstvo za tu svrhu.

Na konferenciji je izloženo 16 tema kroz tri panela. Suorganizatori ove konferencije su Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti/nauke, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru (izvršni organizator) te Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, područni centar Osijek.

Pogledajte izvještaj Radiotelevizije Herceg-Bosne o konferenciji: