BESPLATNA PUBLIKACIJA: Mala škola prevencije i zaštite djece od seksualnog zlostavljanja

Naslovnica publikacije Mala škola prevencije i zaštite djece od seksualnog zlostavljanja

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander i Mia Roje Đapić, mag. psihologije, kliničke psihologinje i psihoterapeutkinje napisale su brošuru namijenjene stručnjacima i roditeljima “Mala škola prevencije i zaštite djece od seksualnog zlostavljanja”. Publikacija donosi prijedloge različitih aktivnosti koje su primjerene za djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta iz dosadašnje prakse, iskustva i prilagođenih dijelova inozemnih programa. Aktivnosti su dovoljno jednostavne da ih djeca te razvojne dobi mogu razumjeti, a dovoljno složene da im budu zanimljive.

SADRŽAJ:

Privatni dijelovi tijela

Dobri i loši dodiri

Dobre i loše tajne

Moji krugovi povjerenja

Smijem reći NE.

Je li kriv/a?

Publikaciju ovdje možete preuzeti u PDF-u:

Iz uvodne riječi autorica:

Seksualno zlostavljanje djece i mladih sveprisutno je u društvu. Procjenjuje se da je do 18. godine svako peto dijete doživjelo barem jedan oblik seksualnog zlostavljanja, a povjeri se tek oko 10 posto žrtava. Većina djece šuti iz straha, srama, krivnje, ljubavi prema počinitelju koji je u oko 90 posto slučajeva djetetu bliska i/ili poznata osoba.

Mnogi pravilnici, zakoni i konvencije upućuju nas na zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja, no jako je malo mjesta na kojima možemo dobiti informacije o tome kako točno štititi djecu, a posebno kako prevenirati seksualno zlostavljanje.

Cilj ove knjižice je pružiti podršku svim kolegama, ali i zainteresiranim roditeljima, koji su spremni zakoračiti u ovo osjetljivo, ali izuzetno važno područje. Donosimo prijedloge različitih aktivnosti koje su primjerene za djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta iz dosadašnje prakse, iskustva i prilagođenih dijelova inozemnih programa. Aktivnosti su dovoljno jednostavne da ih djeca te razvojne dobi mogu razumjeti, a dovoljno složene da im budu zanimljive.

Knjižicu dijelimo besplatno online putem i potičemo vas na korištenje i dijeljenje. Svrha je upravo u tome da dođe do što više odraslih, pa preko njih i djece, koja se ne mogu štititi sama.

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja

Mia Roje Đapić, mag. psihologije, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja