Trening forenzičkog intervjua s djecom i mladima žrtvama traffickinga za stručnjake u Sjevernoj Makedoniji

Edukacija za IOM Sjeverne Makedonije

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala je 12. i 13. srpnja 2022. dvodnevni trening u Ohridu u s kolegama iz sustava socijalne skrbi i policije Sjeverne Makedonije koji rade sa žrtvama i potencijalnim žrtvama trgovine ljudima, kroz projekt IOM-a (International Organization for Migration) Ujedinjenih Naroda.

Ovu edukaciju pod pokroviteljstvom Kraljevine Nizozemske otvorile su Magdalena Nestorovska, državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova i koordinatorica Nacionalne komisije za borbu protiv trgovanja ljudima i ilegalne migracije te Sonja Božinovska Petruševska, šefica predstavništva IOM-a Sjeverne Makedonije.

Ovaj susret tek je jedan u nizu aktivnosti u nacionalnoj borbi Sjeverne Makedonije protiv trgovine ljudima i drugih oblika organiziranog kriminala kroz Nacionalni odjel za borbu protiv krijumčarenja ljudi i trgovinom ljudima i mobilne timove.

Trening prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander bio je prvenstveno fokusiran na vještine forenzičkog intervjua s djecom i mladima, žrtvama kaznenih djela, s naglaskom na djecu – žrtve trgovine ljudima (trafficking). Osim predavanja o fazama znanstveno utemeljenog i najviše istraživanog MICHD protokola sudionike je upoznala i s fazama dječjeg razvoja, sa specifičnostima dječjeg pamćenja, s odnosom pamćenja i traume. Posebna tema bio je child friendly i trauma sensitive pristup djeci žrtvama, kako bi se izbjegla dodatna traumatizacija tijekom intervjua kojoj su nerijetko izložena seksualno zlostavljana djeca.

Sudionici su ocijenili posebno korisnim u ovoj edukaciji video snimke forenzičkih intervjua te situacije intervjua s djecom koje su odglumili profesionalni glumci prema uputama voditeljice edukacije prof. dr. sc. Gordane Buljan Flander.

Na treningu o forenzičkom intervjuu s djecom žrtvama kaznenih djeca u Ohridu
Na treningu o forenzičkom intervjuu s djecom žrtvama kaznenih djeca u Ohridu