Specijalizirana edukacija za stručnjake Bosne i Hercegovine “Interdisciplinarna mreža stručnjaka Ovdje & Sada: Zaštitimo adolescentice”

Edukacija o zlostavljanju adolescentica za BHIDAPA

Prof. dr. sc. Gordana Buljan  Flander, klinički psiholog, psihoterapeut, trener i sudski vještak za zlostavljanu i zanemarenu djecu i dipl. psiholog Sabina Zijadić-Husić, psihoterapeut, trener i supervizor voditeljice su modula u okviru specijalizirane edukacije pod nazivom “Interdisciplinarna mreža stručnjaka Ovdje & Sada: Zaštitimo adolescentice” za stručnjake Bosne i Hercegovine. Prvi modul prvog ciklusa edukacije-treninga prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala je u petak 10. 3. 2023. godine na temu „Oblici nasilja (online i offline): poseban osvrt na adolescentice“. 

Projekt “Ovdje & Sada” organizira Bosansko-hercegovačka integrativna dječja i adolescentna psihoterapijska asocijacija /BHIDAPA) u saradnji sa UNICEF-om i uz saglasnost resornih ministarstava, a edukacija obuhvaća preventivne psihosocijalne aktivnosti i intervencije u tretmanu adolescentica koje su preživjele zlostavljanje sa fokusom na seksualno zlostavljanje. Prvi online edukacijski modul održan je proteklog tjedna čime su nastavljena dosadašnja tri ciklusa edukacije „Interdisciplinarna mreža stručnjaka „Ovdje & Sada“ s ciljem razvoja i jačanja uspostavljene mreže stručnjaka i podizanja svijesti o nasilju, rizicima i intervencijama kroz teorijske, iskustvene, supervizijske module i fokus grupe.

Edukacija o zlostavljanju adolescentica za BHIDAPA

Globalni izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a o izloženosti i sprječavanju nasilja nad djecom

Projekt se realizira kao odgovor na globalni izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a o izloženosti i sprječavanju nasilja nad djecom koja ukazuju da su rodne nejednakosti još uvijek izražene, iako postoji određeni napredak u Bosni i Hercegovini u pogledu postizanja ravnopravnosti spolova i osnaživanja žena i djevojčica u proteklim desetljećima. Najranjivije su djevojčice koje dolaze iz manjinskih skupina, djevojčice koje žive u siromaštvu i ruralnim područjima, djevojčice s invaliditetom, djevojčice izbjeglice i migrantice — često su ostavljene, a njihova su prava neispunjena. BiH ima jednu od najvećih stopa seksualnog nasilja u regiji – oko 19% djece izjavilo je da su doživjeli seksualno nasilje tijekom cijelog života, a 14% tijekom prethodnih 12 mjeseci. Dječji brak ostaje izazov koji više utječe na djevojčice i žene nego na dječake i muškarce. Globalno izvješće o stanju u sprječavanju nasilja nad djecom procjenjuje da milijardu djece – ili jedno od dvoje djece u svijetu – trpi neki oblik nasilja svake godine. Sve više istraživanja potvrđuje štetne posljedice nasilja koje uništavaju sposobnosti budućih generacija. Globalno, mentalni poremećaji su važan i često zanemaren uzrok patnje koji ometa zdravlje, obrazovanje, zaštitu i dobrobit  adolescenata, kao i njihovu sposobnost da ostvare puni potencijal.

“Zbog toga ovaj projekt ima za cilj uklanjanje barijera – transformiranje usluga za osnaženu budućnost za sve adolescentkinje, kroz osnaživanje stručnjaka unutar zdravstvenog, socijalnog i odgojno-obrazovnog sektora u podršci adolescentkinjama koje su preživjele nasilje, uz obezbjeđivanje girl-friendly okruženja”, navode organizatori edukacije na svojoj web stranici.

Edukacija obuhvaća područje Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Distrikta Brčko

Edukacija -trening se sastoji od 3 ciklusa po 5 modula te obuhvaća područje Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Distrikta Brčko.

Tematski moduli integriraju suvremena znanja i vještine u cilju prevencije štetnih posljedica fizičkog, emocionalnog, rodnog zasnovanog i seksualnog nasilja (online i uživo) fokusiranih na adolescentice.

Module vode naše europski akreditirane trenerice: prof. dr. sc. Gordana Buljan  Flander, klinički psiholog, psihoterapeut, trener i sudski vještak za zlostavljanu i zanemarenu djecu i dipl. psiholog Sabina Zijadić-Husić, psihoterapeut, trener i supervizor.  Opserver projektnih aktivnosti je prim. mr. sc. dr. Azra Arnautović, pedijatar, psihoterapeut, trener i supervisor. Na ceremoniji otvaranja prvog ciklusa edukacije-treninga, pozdravne riječi i dobrodošlicu učesnicima je uputila dr. sc. Mirela Badurina, menadžerica projekta i predstavnica UNICEF-a BiH Sandra Kukić iz odjela za zaštitu djece u UNICEF-u BiH.