Okrugli stol na temu sigurnosti i zaštite djece na internetu u organizaciji Volonterskog centra Zadar

Volonterski centar Zadar je u sklopu projekta „Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu II“, organizirao online okrugli stol na temu sigurnosti i zaštite djece na internetu. Cilj skupa bio je ojačati mrežu dionika na području Grada Zadra i Zadarske županije s ciljem razmjene pozitivnih iskustava, a shodno tome i jačanja prevencije nasilja među i nad mladima na internetu.

Uz praćenje zainteresiranih stručnjaka koji se u svom području rada bave navedenom temom i ostale javnosti, kao panelisti su sudjelovali:

prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba

Tomislav Ramljak, dipl. soc. rad., sudski vještak za digitalne tehnologije, sigurnost i zaštitu djece na internetu, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

doc. dr. sc. Lucija Vejmelka, Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Martina Čuljak Jovančević, dipl. soc. rad., ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zadar

Polona Bencun Gumzej, dr. med. spec. škol. med., psihoterapeut

Ana Šare Glavan, mag. soc., Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zadar

Nada Meštrović, dipl. def. soc. ped., stručni suradnik u OŠ Bartula Kašića

Valentina Bilić, prof., stručni suradnik u Pomorskoj školi

Viktorija Vuk, mag. psych., stručni suradnik u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi.

Na početku okruglog stola predstavljeni su rezultati ankete na temu korištenja interneta i učestalosti e-nasilja koju je Volonterski centar Zadar proveo na uzorku od 449 zadarskih srednjoškolaca, koji su pokazali kako je e-nasilje prisutno i u našem gradu i županiji, kao i ostala rizična ponašanja u koja se mladi upuštaju, poput sastanka uživo s osobom koju poznaju samo s interneta. Također se kod mladih javlja normalizacija uvredljivih poruka i komentara za koje ne smatraju da su nešto loše već dio svakodnevne komunikacije, što možemo objasniti i činjenicom da su im model ponašanja odrasli i njihova niska razina komunikacije na brojnim portalima i forumima.

Izneseni su podaci o velikom porastu seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece preko interneta koje je zabilježeno u zadnjih godinu dana, odnosno u vremenu pandemije kad i zlostavljači i potencijalne žrtve provode puno više vremena pred ekranima.

Iako istraživanja pokazuju djeca i mladi koriste mnogobrojne društvene mreže i velik dio dana provode na njima, pokazalo se da djeci nedostaju druženja uživo s vršnjacima dok pohađaju online nastavu te kako je škola u tom smislu puno više od odgojno-obrazovne ustanove te da ima značajnu socijalizacijsku ulogu. Također, iskustva s terena kažu da se kod djece u toj situaciji javljaju mnogobrojne psihološke smetnje i psihosomatski simptomi. Djeci i mladima treba pružiti snažnu podršku od strane svih odraslih osoba – roditelja, nastavnika i stručnih suradnika u školi.

Naglašeno je kako se svijet tehnologije mijenja velikom brzinom te da sigurnosne aplikacije koje roditelji koriste kao tehničku zaštitu mogu donekle pomoći, međutim, najvažnije je graditi odnos povjerenja između roditelja i djeteta od malih nogu, kako bi se dijete povjerilo roditelju ukoliko se suoči s bilo kakvim problemom, pa i u području interneta gdje su djeca u znanju puno naprednija od roditelja.

Aktivnosti projekta sufinancirane su sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.