Trening za stručnjake SOS dječih sela Srbije iz centara za podršku obiteljima

Gordana Buljan Flander i stručnjaci centara za jačanje obitelji SOS dječjih sela Srbija

Dvodnevni trening „Obuka za rad s djecom i porodicama u kojima postoji zapuštanje i zanemarivanje“ prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala je za stručnjake SOS dječih sela Srbije 30. i 31. kolovoza 2022. u SOS dječjem selu Kraljevo. Trening je održan na inicijativu psihologinje Danijele Barjaktarović, voditeljice programa jačanja obitelji SOS dječjih sela Srbije sa centrima za podršku obiteljima u Nišu, Kragujevcu i Beogradu. SOS dječje selo u Kraljevu u 14 hraniteljskih obitelji brine od 80 djece i mladih.

Prvi dan edukacije za stručnjake SOS dječjih sela Srbija koji odlaze na terenski rad s obiteljima prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander govorila je o zlostavljanju i zanemarivanju djece, simptomima zlostavljanja i zanemarivanja, kako prepoznati zlostavljanje i zanemarivanje djec i kako pristupiti djeci u obiteljima. Okupljene stručnjake posebno je zanimalo kako pristupiti djeci i obiteljima te koje intervencije primjenjivati za smanjivanje traumatskih, stresnih i negativnih iskustava. Drugi dan edukacije stoga je bio posvećen intervencijama – kongnitivno-bihevioralnom pristupu traumi, psihoedukaciji djece i roditelja, pomoći roditeljima u odgojnim problemima, proradi traume, integraciji traumatskih iskustava u život djeteta i roditelja uz praktične vježbe i diskusije o slučajevima.

Na dvodnevnom treningu sudjelovala je i Ivana Maksić, direktorica za razvoj programa SOS dječjih sela Srbija, koja je tako iako ne radi izravno s obiteljima dala podršku važnosti educiranja stručnjaka koji izlaze na teren.