U Mostaru na predavanju o intersektorskoj suradnji i multidisciplinarnom pristupu u području zaštite djece

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prof. dr.sc. Gordana Buljan Flander održala je u Mostaru predavanje na temu „Važnost intersektorske suradnje i multidisciplinarnog pristupa u području zaštite djece: iskustvo Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba“ 13. svibnja 2016. godine.

Predavanje je organizirao Centar za djecu, mlade i obitelj SPES u Duhovno-obrazovnom centru „Emaus“ za stručnjake različitih profila i institucije čija je suradnja važna za zaštitu djece u Mostaru i Bosni i Hercegovini.

Za stotinjak gostiju profesorica je predstavila najvažnije značajke rada Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba kao primjera dobre prakse u Europi i svijetu.

U sklopu predavanja sudionici su mogli saznati više i o udruzi Hrabri telefon od koordinatorice programa savjetodavnih linija Ines Rezo.

Centar za djecu, mlade i obitelj SPES je s radom u Mostaru započeo 2012. godine nadovezujući se na ranije otvoreno Obiteljsko savjetovalište pri mostarskom Caritasu. U Spesu se organiziraju i provode različiti edukativno-preventivni programi i programi  pozitivnog razvoja za djecu, mlade i obitelji.

Radionice za djecu fokusirane su na prevenciju vršnjačkog nasilja, zaštitu djece od nasilja na internetu, poticanje kreativnosti i pomoć pri svladavanju školskog gradiva.

Programi za mlade usmjereni su na studentsku populaciju. Tu budući učitelji, odgojitelji, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici imaju mogućnost znanje stečeno na studiju primijeniti u praksi uz mentorstvo i superviziju.

Programi za obitelji su edukativni. Riječ je o stručnim predavanjima ili interaktivnim radionicama na kojima se obrađuju teme iz oblasti odgoja djece, svladavanja bračnih i obiteljskih problema.

Stručni tim uz voditeljicu Spesa čine jedna magistra pedagogije i filozofije, specijalistica rane intervencije, jedna psihologinja koja je i geštalt-psihoterapeut te socijalna radnica a po potrebi i mogućnosti angažiraju se vanjski suradnici.

S obzirom na ograničena sredstva neprocjenjiva je uloga volontera, a oni su uglavnom studenti s Filozofskog fakulteta i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti i ove godine ih je ukupno 18.