Online predavanje za obitelji Vrhbosanske nadbiskupije o djeci i internetu

Predavanje Vrhbosanska nadbiskupija za roditelje o internetu

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander održala je u četvrtak 26. siječnja 2023. online predavanje za obitelji na temu: „Djeca i Internet – trebamo li brinuti?“, objavio je vijest portal Nedjelja.ba.

Predavanja je organizirao Ured za brak i obitelj i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, a sudjelovalo je oko70 osoba, uglavnom roditelja, odgojitelja iz srednjih škola te odgojiteljica iz vrtića.

Na početku predavanja nazočne je pozdravila voditeljica Nadbiskupijskog savjetovališta dr. sc. Sanda Smoljo-Dobrovoljski.

Prof. Buljan Flander u prvom je dijelu predavanja objasnila razvojne faze adolescencije, kako funkcionira mozak adolescenta te ukazala zašto su internet i druge društvene mreže jako privlačne i izazovne adolescentima. Prikazala je niz recentnih istraživanja te upozorila na trend porasta zlouporabe interneta te raznih oblika seksualnog zlostavljanja koji se događa putem društvenih mreža.

Opisala je uz to i mnoga teška psihička stanja koja nastaju kao posljedica seksualnog zlostavljanja preko interneta. U završnom dijelu dala je niz savjeta, prijedloga roditeljima, odgojiteljima i odgojiteljicama kako postupati s mladima te kako graditi most povjerenja i razgovarati o raznim izazovima s kojima se susreću mladi a sve s ciljem prevencije zlostavljanja na psihičkoj i seksualnoj razini.

Sljedeće online predavanje za obitelji održat će vlč. dr. sc. Josip Bošnjaković, na temu: Suosjećanjem do sretnog osobnog, bračnog i obiteljskog života.

Za predavanja potrebno se, barem dan ranije, prijaviti na mail: obiteljvn@gmail.com.

Izvor: Nedjelja.ba

Link: https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/upriliceno-predavanje-o-utjecaju-interneta-na-djecu/28262