Nasilje u vezama mladih: Je li moguće da je to ljubav?

Objavljeno: 17.10.2016. | Novosti

U organizaciji Savjetovališta Lanterna prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander je u četvrtak, 6. listopada 2016., u Makarskoj, održala dva predavanja za prosvjetne djelatnike i za srednjoškolce na temu Nasilje u vezama mladih – Je li moguće da je to ljubav?

Stotinjak prosvjetnih djelatnika i stručnih suradnika i 130 srednjoškolaca, učenika trećih razreda Srednje škole Fra Andrije Kačića Miošića, sa zanimanjem je slušalo predavanja prof. Buljan Flander. Skup je u ime Grada pozdravio dogradonačelnik Miroslav Družianić, a u ime Savjetovališta Lanterna predsjednica Sanja Puharić koja je naglasila da su ciljevi ovakvih Lanterninih predavanja bolje razumijevanje potreba mladih, poučavanje stručnjaka za kvalitetniju komunikaciju, usvajanje dodatnih znanja za uspješniji rad s djecom rizičnog ponašanja, osnaživanje stručnjaka kako bi bolje radili svoj posao u institucijama. Predavanje je dio Lanterninog projekta „Možemo zajedno i drugačije“, projekta prevencije nasilja među mladima i nad mladima, koji vodi Ivona Vučić.

Prof. Buljan Flander se osvrnula na istraživanje o učestalosti nasilnog ponašanja u vezama mladih u Hrvatskoj. Dvije trećine ispitanih mladih je izjavilo da se osoba s kojom su u vezi prema njima ponašala nasilno, a kao zlostavljači se pojavljuju i mladići i djevojke.

Kroz predavanje i tribinu osvrnula se i na to kako prepoznati nasilje u vezama, koji su to znakovi koji ukazuju na nasilje, koji su najčešći razlozi ostajanja mladih u nasilnoj vezi i kako razgovarati s mladom osobom o problemima koji je muče. Osim toga su se sudionici upoznali i sa oblicima stručne pomoći koju mogu dobiti kao i o zakonskim propisima, mjerama i kaznama kojima se regulira nasilno ponašanje.

Istraživanja pokazuju kako nasilje nakon prvog incidenta postaje sve češće i intenzivnije, a zlostavljana osoba gubi kontrolu nad životom i postaje sve više ovisna o svom partneru.

Spomenuti su i različiti uzroci koji dovode do nasilja, a to su u prvom redu obitelj i društvo u kojem živimo, zatim psihološke karakteristike sudionika u nasilju.

Prof. Gordana Buljan Flander je naglasak stavila i na teoriju privrženosti prema kojoj se uspostavljanje novih odnosa gradi na ranim obiteljskim iskustvima intimnosti.

Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba je izdala i priručnik pod nazivom Nasilje u vezama mladih kojeg možete pročitati na web stranici Poliklinike: http://www.poliklinika-djeca.hr/publikacije/je-li-moguce-da-je-to-ljubav/

Znanost i umjetnost odgoja

Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje

Više Naruči

Knjiga: Moji se roditelji razvode

Moji se roditelji razvode

Ilustrirani priručnik za pomoć djeci i mladima čiji su roditelji razvedeni ili su u postupku razvoda braka. Cilj mu je pomoći djeci i mladima kako bi što bolje razumjeli zašto do razvoda dolazi te kako bi razumjeli vlastite osjećaje i reakcije povezane s razvodom.

Više Naruči

Knjiga: Odgajam li dobro svoje svoje dijete?

Odgajam li dobro svoje svoje dijete?

STRUČNI ODGOVORI NA SVAKODNEVNA PITANJA O ODGOJU DJECE OD ROĐENJA DO ADOLESCENTNE DOBI

Više Naruči

Najčitanije

  • No results available

Preuzimanja

Na engleskom:

CV na engleskom
PDF, 0.1 MB

Publikacije na engleskom
PDF, 0.1 MB

Na hrvatskom:

CV na hrvatskom
PDF, 0.1 MB

Publikacije na hrvatskom
PDF, 0.1 MB

Produkcija: Geromar d.o.o. | Dizajn i izrada: Dizajn Zona 42
© 2011. - 2019. Gordana Buljan Flander