Na Međunarodnoj radionici o pravima djece u kaznenom postupku u Podgorici

Objavljeno: 03.12.2014. | Novosti


Marina Pejović, Andre Kotze, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, Maja Milošević

Marina Pejović, Andre Kotze, prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, Maja Milošević

Prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, održala je pozvano predavanje “Zaštita djece u kaznenim pitanjima: Kako osigurati okruženje u kojem se djeca i mladi  koji su žrtve ili svjedoci zločina, mogu osjećati sigurno” na Međunarodnoj radionice o pravima djece u kaznenom postupku koju je  organizirala Europska komisija, u suradnji s Centrom za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije Crne Gore u Podgorici 27. i 28. studenog 2014.Sudjelovali su predstavnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Srbije, Makedonije i Turske, a cilj radionice bila je razmjena iskustava s predstavnicima različitih sustava o pravima, statusu i tretmanu djece u sukobu sa zakonom kao i rasprava stručnjaka o tome na koji način  prilagoditi djeci postupke u istragama i ročištima kada su oni žrtve i svjedoci kaznenih djela.

Skup su otvorile predstavnica Ministarstva pravosuđa Crne Gore  Branka Lakočević, generalna direktorica Opće uprave za pravosuđe, i  Maja Milošević, izvršna direktorica Pravosudnog obrazovnog centra Crne Gore. Branka Lakočević je održala izlaganje Pravda za djecu – stanje i postignuća u Crnoj Gori.

Prva tema bila je Provedba Direktive 2012/29 u Španjolskoj s naglaskom na prava djece žrtava, a izlaganje je održala Eugenia Hernandez Fernandez, tužilac-savjetnik španjolskog Ministarstva pravosuđa. Theo Byl, istražni sudac Prvostupanjskog suda u Antwerpenu održao je izlaganje s  temom Uloga i prava djece / maloljetnika u kaznenom postupku (uključujući kazne i alternativne mjere) u Belgiji iz perspektive istražnog suca. Treća tema prvog dana seminara bila je Uloga i prava djece/maloljetnika u kaznenom postupku (uključujući kazne i alternativne mjere) u Njemačkoj iz perspektive javnog tužitelja, a izlaganje je održala gđa Ulrike Markus, viši javni tužitelj Ureda glavnog javnog tužitelja u Dresdenu.

Drugi dan skupa započeo je temom Obrazovanje i usavršavanje u policiji na temu ljudskih prava, posebno prava djeteta i dječje zaštite na koju je govorio g Andre Kotze sa Sveučilišta njemačke policije iz Münstera. Zatim, na 5. temi Skupa, dr. Tomasz Ostropolski, voditelj jedinice Europski kazneni odjel Kaznenog zakona u Ministarstvu pravosuđa Poljske, održao je izlaganje Pogled na “Nacrt direktive o postupcima i jamstvima za djecu osumnjičenu ili optuženu djecu u kaznenom postupku – COM (2013.) 82.” .

Ovaj sastanak je organiziran u okviru TAIEX-a- Instrumenta za tehničku pomoć zamjene informacija Europske komisije. Više informacija na http://ec.europa.eu/enlargement/taiex

Znanost i umjetnost odgoja

Praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje

Više Naruči

Knjiga: Moji se roditelji razvode

Moji se roditelji razvode

Ilustrirani priručnik za pomoć djeci i mladima čiji su roditelji razvedeni ili su u postupku razvoda braka. Cilj mu je pomoći djeci i mladima kako bi što bolje razumjeli zašto do razvoda dolazi te kako bi razumjeli vlastite osjećaje i reakcije povezane s razvodom.

Više Naruči

Knjiga: Odgajam li dobro svoje svoje dijete?

Odgajam li dobro svoje svoje dijete?

STRUČNI ODGOVORI NA SVAKODNEVNA PITANJA O ODGOJU DJECE OD ROĐENJA DO ADOLESCENTNE DOBI

Više Naruči

Najčitanije

  • No results available

Preuzimanja

Na engleskom:

CV na engleskom
PDF, 0.1 MB

Publikacije na engleskom
PDF, 0.1 MB

Na hrvatskom:

CV na hrvatskom
PDF, 0.1 MB

Publikacije na hrvatskom
PDF, 0.1 MB

Produkcija: Geromar d.o.o. | Dizajn i izrada: Dizajn Zona 42
© 2011. - 2019. Gordana Buljan Flander