Na ljetnoj školi dječje psihoterapije u Dubrovniku

U organizaciji Hrvatske interdisciplinarne terapijske udruge za djecu i mladež održana jeod 10. do 14. rujna 2014. u Dubrovniku Ljetna škola dječje psihoterapije. Ljetna škola psihoterapije predstavlja kontinuirani oblik edukacije iz dječje i adolescentne psihoterapije, gdje se kroz teorijski dio pozvanih vodećih stručnjaka iz ovog područja analiziraju i prikazi slučajeva kroz terapijski pristup. Ove godine polaznici su imali priliku učiti od prof.dr.sc. Johna Sargenta, dr. med., prof.dr.sc. Dubravke Kocijan Hercigonja te ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, prof.dr.sc. Gordane Buljan Flander. Među trideset polaznika Ljetne škole dječje psihoterapije bile su i stručnjakinje Poliklinike za zaštitu djece – socijalna pedagoginja Dora Kralj te psihologinje Ana Marija Španić i Tea Brezinšćak.

Psihoterapija djece i adolescenata u obiteljskom okruženju

Dr. John Sargent sveučilišni je profesor psihijatrije i pedijatrije te voditelj Odjela za dječju i adolescentnu psihijatriju pri Medicinskom centru Tufts. Obnašao je dužnost predsjednika Američke akademije obiteljske terapije, a danas je član Savjetodavnog vijeća odgovornog za praćenje i unaprijeđivanje dječjeg bihevioralnog zdravlja u Massachusettsu. Posebni interesi dr. Sargenta uključuju reakcije djece i obitelji na traumu i nasilje, poremećaje hranjenja, adolescentni suicide, obiteljsku terapiju i razvoj programa mentalnog zdravlja djece na međunarodnoj razini. U sklopu ovogodišnje ljetne škole dr. Sargent je sa sudionicima podijelio dio svojih znanja i iskustava iz područja dječje psihoterapije u obiteljskom settingu te obiteljski orijentirane psihoterapije za djecu i adolescente.

Specifičnosti psihoterapijskog pristupa u radu s traumatiziranom djecom

Prof.dr.sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, predstavnica Medicinskog fakulteta u Zagrebu, i prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, predstavnica Hrvatskih studija i ravnateljica Poliklinike, u svojim su se izlaganjima usmjerile na specifičnosti u psihoterapijskom pristupu traumatizirane djece.

Kroz interaktivna predavanja i analize slučajeva sudionici su dobili vrijedne uvide u utjecaj ranih iskustava na razvoj djece, s naglaskom na ulogu privrženosti u razvoju djeteta i u psihoterapijskom radu s klijentima. Profesorica Gordana Buljan Flander također je predstavila temelje kognitivno-bihevioralnog tretmana usmjerenog na traumu, empirijski utemeljenog terapijskog modela psihosocijalnog tretmana koji se sastoji od nekoliko temeljnih faza koje se međusobno nadovezuju. Uz vodstvo profesorica Buljan Flander i Kocijan Hercigonja, sudionici su također sudjelovali u radionici s temom uloge empatije u radu s traumatiziranom djecom te njenih granica.