HRT: “Otvoreno o opasnostima koje kriju društvene mreže”

HRT Otvoreno o društvenim mrežama 2022

Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander gostovala je u emisiji “Otvoreno” HRT-a 31. listopada 2022. na temu opasnosti na internetu i društvenim mrežama. Stručni sugovornici voditelju i uredniku Damiru Smrtiću bili su još psihijatar prof. dr. sc. Veljko Đorđević i izvršni urednik stručnog časopisa “Bug” Dragan Petric.

Prenosimo tekst koji je o emisiji objavio magazin HRT-a:

“Društvene mreže dio su modernog načina života, ali skrivaju i brojne opasnosti. Policija je uhitila 21-godišnjeg pedofila koji je putem društvenih mreža i aplikacija za razmjenu sadržaja mamio djevojke. Čak 31 žrtva bila je maloljetna. U susjednoj Bosni i Hercegovini mladića koji je tražio posao snimali kamerom i ismijavali te snimku objavili na društvenim mrežama. Zbog toga se ubio.

Koje sve opasnosti skrivaju društvene mreže? Koliko su česte kod nas? Na što treba posebno upozoriti djecu i roditelje?

Buljan Flander: Veliki broj učenika izloženo je ucjenama

Klinička psihologinja i psihoterapeutkinja prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander kazala je u večerašnjoj HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” kako je sve više slučajeva u kojima putem društvenih mreža i aplikacija za razmjenu sadržaja mame se djeca, posebice djevojke.

  • Posebno u vrijeme COVID-a kada seksualni zlostavljači nisu mogli mamiti djecu na igralištima, oko domova ili škola, pa su to radili preko interneta i putem društvenih mreža, poručila je.

Naglasila je kako po istraživanju iz 2019. godine čak šezdeset posto učenika prvih i trećih razreda srednjih škola prima, prosljeđuje i šalje seksualno eksplicitne sadržaje. Prilično je zabrinjavajuće, kaže Buljan Flander, da je veliki broj učenika izloženo ucjenama.

Dodala je da onda djeca ne vide gdje tražiti pomoć, jer ih je sram.

Svako peto dijete u Hrvatskoj i Europi je zlostavljano, a samo deset posto ih prijavi to zlostavljanje.

Đorđević: Tehnološki razvoj ide jako brzo

Psihijatar, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Veljko Đorđević naglasio je kako u posljednjih trideset godina, tehnološki razvoj ide jako brzo, pa se ne uspijeva taj razvoj ni slijediti.

U zadnjih tridesetak godina pojavio se internet, društvene mreže i novi oblici komunikacije. U njima starija generacija pomalo zaostaje.

  • A djeca misle, ako nismo u digitalnom dobu, nemamo svoj mobitel, ne komuniciramo tako, da su manje vrijedna. A na neki način, ta djeca budu isključivana iz grupa, koja se time bave, kazao je Đorđević.

Kada se počnu slati eksplicitni sadržaji, onda dolazi do ucjena. A to je danas uzelo maha.

Petric: Edukacija je jako bitna

Izvršni urednik časopisa Bug Dragan Petric rekao je da se današnji tehnološki razvoj ne može zaustaviti, jer roditelji ne mogu “pohvatati sve te kanale”.

Jedino što se može učiniti je edukacija djece i ponavljati im svaki dan koje ih sve opasnosti vrebaju na internetu.

“Roditelji trebaju pratiti ponašanje svoje djece”

Psihijatar Đorđević osobe koje ucjenjuju mogu imati psihopatske ili sociopatske karakteristike ličnosti.

  • Ali to može biti zbog jala, zavisti i sve drugoga. Oni uživaju u tuđoj nesreći, poručio je.

Istaknuo je kako se treba vratiti na neka druga komunikacijska vremena. Educirati se trebaju roditelji, nastavnici i ostale službe.

  • Ako svi zajedno ne budemo radili, onda ništa nećemo napraviti, rekao je.

Kakva kazna čeka uhićenog 21- godišnjaka? Klinička psihologinja i psihoterapeutkinja Buljan Flander rekla je kako Hrvatska ima dobre zakone, ali su kazne jako male za takva djela.

Petric je poručio kako roditelji trebaju pratiti ponašanje svoje djece i da na najmanju amplitudu u ponašanju, najmanju promjenu raspoloženja trebaju reagirati i razgovarati s djetetom.

“Svaki neprimjeren sadržaj treba prijaviti”

Đorđević je istaknuo da su sve osobe koje sudjeluju “u prljavom poslu” odgovorne.

  • Nije stvar njihove odgovornosti, već društvenog modela, da ne bismo to ponavljali za nekoliko godina. Stvar je da počnemo djelovati, da reagiramo, a ne da samo komentiramo, kazao je psihijatar Đorđević.

Dodao je da sve glave treba staviti skupa, sve institucije i sve stručnjake da se zaštitite buduće generacije.

Izvršni urednik časopisa Bug Dragan Petric naglasio je da svaki neprimjeren sadržaj treba prijaviti.

Buljan Flander rekla je kako se ne može sve prepustiti roditeljima. Po njoj bi se trebao uvesti u školi neki predmet gdje bi se razgovaralo o empatiji djece.

Petric je dodao kako roditelji trebaju djeci govoriti da ne trebaju komunicirati s nepoznatim ljudima na internetu. Sve je više slučajeva cyberbullyinga.

Klinička psihologinja i psihoterapeutkinja prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander naglasila je kako treba iskoristi sve instrumente, pa i moderne tehnologije, da se djeci omogući dobra zaštita.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku: